Project Description

Marten Transport, LTD New Terminal

Project Details:

Location:

Edwardsville, Kansas

Client:

KDC Construction, Inc.

Category:

Architecture

Powell CWM provided full service architectural and mechanical/electrical engineering services for the new Marten Transport Terminal Facility in Edwardsville, Kansas.  The project was a design/build facility with Powell CWM working for the General Contractor, KDC Construction, Inc.

Marten Transport is a nation-wide company specializing in the shipment of refrigerated and frozen goods.  The new terminal designed for them replaced and older building nearby that they were renting and had out grown with a new facility specifically designed to meet their needs.  This new facility is intended to provide for their current and future service and storage needs for a five state area to include portions of Missouri, Kansas, Nebraska, Arkansas and Oklahoma.

Even though Powell CWM was retained by the General Contractor we were closely involved with the Marten Transport management administrators and department heads to develop a design for the facility while adhering to an established construction schedule and budget.
The program for the Building included two distinct and different uses.  Service and Operations.  The Service portion of the building was designed to accommodate bays for six tractor trailers two wash bays as well as four bays for fuel dispensing and vehicle inspections.  The Operations areas included offices for Shop and Facilities Management personnel, Parts Storage, Dispatch Operations, Orientation, Locker Rooms, Break areas and a Driver’s Lounge.

The total square footage for the building is 30,185 square feet with 17,750 square feet for the Service Bay functions and 12,435 square feet for Operations.  Since the site was located in a planned development zoning district, Powell CWM worked closely with City Planning staff to provide the necessary amenities and screening for sensitive areas of the site.  A Merchandise Storage room is included in the Operations area.  This room is constructed of tilt-up concrete wall panels as it is also intended to serve as a storm shelter for building personnel.

During the early planning stages, it was determined that in order to meet the Owner’s schedule a fast track approach would be utilized for construction including the use of tilt-up concrete wall construction.  While the project was going through the Planning and Zoning approval process, Powell CWM was working closely with the structural engineer on the foundation plan and tilt-up panel design.  As soon as the project had received approval from the local planning staff, the Contractor was able to break ground for the subsurface construction and pouring the tilt-up concrete wall panels.

The design of the tilt-up concrete wall panels included two different heights.  Tall panels for the Service areas and shorter panels at the Operations area.  A metal fascia system was designed for the Service end of the building to reduce the apparent height of the building and to screen the roof from view on the low side of the building.  The panels for the Operations end of the building were designed to include horizontal bands for a linear effect to delineate the Operations area from the Service area.  A series of awnings were designed to be suspended over the windows.  Unfortunately these were valued engineered out of the project during construction.  A decorative canopy is included over the entry for protection and to direct the public to the main entrance and reception area.

Related Projects